logo seetrue act trainingen

Toegewijd gedrag als zuil van ACT

 

Daar waar de klassieke, biologische functie van angst altijd was om werkelijk, levensbedreigend gevaar te voorkomen, daar hebben wij mensen allerlei nieuwe vormen van angst uitgevonden. De echte beren hebben daarmee plaats gemaakt voor beren op de weg.

Zo is er de angst om iets niet goed te doen, de angst dat je haar niet goed zit of de angst om vroegtijdig te overlijden. Deze angsten zijn niet afhankelijk van een directe stimulus (oftewel: een echte beer), maar worden gevoed door ons denken.

 

Hierdoor ontstaan er vaak gedragspatronen waarin we als mensen terughoudend en conservatief zijn in de keuzes die we maken. Omdat we de angst hebben nooit meer iemand tegen te zullen komen, blijven we in een disfunctionele relatie hangen. Omdat we bang zijn om te vliegen, gaan we niet op reis en omdat het in deze tijden van crisis oppassen geblazen is, wisselen we niet van baan. Ons verstand is hierin dus duidelijk: Pas op voor vervelende gevoelens en moeilijke omstandigheden!

Binnen de commitment-fase van het ACT-model wordt mensen gevraagd om verder te kijken dan de angst groot is. Het is de durf om te leven mét je angst, terwijl je op weg gaat om te doen wat je eigenlijk zou willen doen. En wie weet ga je je angst dan op den duur gebruiken als een richtingaanwijzer, in plaats van als stopteken.