logo seetrue act trainingen

Acceptatie als zuil van ACT

 

Acceptatie voelt als een zwak alternatief voor de furieuze strijd tegen negatieve gedachten, gevoelens en omstandigheden. We gaan veel liever strijdend ten onder dan dat we erkennen dat we machteloos staan tegenover een ongrijpbare vijand.

Misschien kun je dit proces vergelijken met het begraven van je biologische strijdbijl. Als wij mensen standaard voorzien worden van zo’n bijl, dan moeten we dus ook standaard leren dat het biologische vechten of vluchten niet werkt als het gaat om onze gedachten, gevoelens en veel van onze omstandigheden. Hoe lekker vechten ook kan voelen; uiteindelijk voeren we een zinloze strijd tegen onszelf.

Mijn definitie van acceptatie is: het toelaten en actief uitnodigen van alle gedachten, gevoelens en omstandigheden in je leven die je eigenlijk liever niet zou willen hebben of ervaren, én waar je met je gedrag geen invloed op uit kunt oefenen.

Als je bereid bent om alles wat je eigenlijk uit je hoofd zou willen poetsen de ruimte te geven, wie weet ontdek je dan dat je nooit meer voor je gedachten en gevoelens hoeft weg te lopen.